Quantcast
Channel: Uppkorkat » Stajerska
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Få men bra vin- och ölnyheter i augusti

$
0
0

AugustiCollage2

Riktigt kul öl, bra pinot noir och friska vita dominerar det lilla men bra nyhetssläppet i augusti.

*

De är inte många – men de är bra. Sensommarsläppet på bolaget innehåller några riktigt trevliga bekantskaper – som italienska Rotari Flavio 2005 (90219, 149 kronor) en blanc de blancs från Trentino-Alto Adige. Extra kul är det att den har lite mognad med en utvecklade men ändå frisk smak av rostat bröd, mogen citrusfrukt, mineral och smör. Bra längd har den också i eftersmaken.

En av de mest intressanta sakerna i vinvärlden just nu är den återupprättelse som de forna jugoslaviska länderna har börjat få som vinnationer. Få länder är hetare än Slovenien och Fosilni Breg Sauvignon Blanc Domaine Ciringa 2012 (95521, 109 kronor) är ett lysande exempel på hur bra vinerna kan vara. Det är gjort på sauvignon blanc-druvor som planterats i vingården Ciringa i distriktet Stajerska precis vid den österrikiska gränsen. Men det här är inte ett så kallat ”orange vin” som gjorts med skalkontakt utan ett friskt lätt nästan pärlande vin med smak av citrus, grön frukt, mineral, krusbär och nässlor. Ungt och friskt och läskande med lysande druvkaraktär.

Friskt och läckert är också Paul Cluver Riesling 2012 (98028, 109 kronor) från Elgin i Sydafrika. Paul Cluver gör några av landets bästa rieslingviner (bland annat en sublim noble late harvest som är ett av Sydafrikas bästa söta viner). Det här vinet är emellertid helt torrt med en frisk och fokuserad smaka av citrus, mineral/petroleum, lime och druvor. Det är ändå lite knutet i nuläget även om eftersmaken är lång och vinet kommer att utvecklas ytterligare om det får några års lagring.

Bra vit bourgogne finns det alltid ett underskott av eftersom efterfrågan är så stor. Och ofta får man betala rejält mycket för nöjet. Pierre Labets Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay 2011 (95592, 194 kronor) klockar in på ett i sammanhanget rimligt pris och smaken är det verkligen inget fel på. Här finns citrus, smör, krut, rostade fat och tropisk frukt i en härlig förening och allt lyft fram av en pigg syra och bra fruktintensitet. God att dricka nu eller spara något eller några år.

Missa inte heller Kremser Grüner Veltliner Auslese Halbtrocken Winzer Krems 1997 (95097, 79 kronor) något så ovanligt som en österrikisk grüner veltliner som är 16 år gammal! Det är vi inte direkt bortskämda med här i Sverige. Smaken är halvtorr och kryddig med inslag av tropisk frukt, bränt socker och mineral.

I augusti släpps också tre riktigt bra pinot noir-viner.  Paul Cluver Pinot Noir 2011 (95028, 125 kronor) går från klarhet till klarhet och är ett vin med lätt frisk smak av röda bär, mineral, kött, fat, fruktpastiller och kryddor. Eftersmaken har bra koncentration och med inslag av kaffe. Bel Echo Pinot Noir 2011 (99311, 159 kronor) från Marlborough på Nya Zeeland är rundare och lite fylligare i smaken med röda bär, örtkryddor och torkad frukt. Den är också lite eldig i stilen med rejäla syror i avslutningen.

Slutligen en Corton Grand Cru 2006 från pålitliga Louis Latour (90584, 298 kronor) som bjuder på lite mer utvecklade smaker. Förutom den vanliga kompotten av röda bär och kryddor finns här också lite jord/mineral, blod och en nervig avslutning med en sammansatt smak och fortfarande rätt tydliga syror. Mums!

Vill man kolla vad som händer med ett vin med när det lagras på flaska under hyfsat lång tid så kan man prova Carpinetos två årgångar av Vino Nobile di Montepulciano Riserva Carpineto. Det är 2007an (95038, 149 kronor) och 1990an (95182, 299 kronor) som släpps samtidigt och vilken skillnad det är. Den första är mörkt röd och doftar tätt av mörka bär, fat, choklad och örter. Smaken är medelfyllig och koncentrerad med mörka bär (svarta vinbär), lite mynta, fat och choklad. Eftersmaken är toscansk så det stänker och vinet har tuffa syror som är inlindade i förförisk plommonfrukt.

Den äldre årgången är brunröd och tegelfärgad. Doften är utvecklad med läder, fruktpastiller, grillad paprika, körsbär, cederträ och torkad frukt. Smaken rund och fruktig med röd frukt, läder, torkad frukt och mineral. Visst – det har tappat något på de 17 år som skiljer de två vinerna åt men det har fortfarande en fin struktur och lång eftersmak. Vilket man tycker är bäst är förstås en smaksak. Själv brukar jag uppskatta bra sangiovese och sangioveseblandningar som bäst efter ungefär tio år!

Gillar du modern barbera så missa inte Montebruna Barbera d’Asti 2011 (95236, 145 kronor) från Braida som var med och skapade druvsortens renässans i Piemonte. Montebruna är namnet på läget i Rocchetta Tanaro och vinet har lagrats i ett år på stora ekfat innan buteljering. Och det här är verkligen en modern barbera med hög alkoholhalt, tät färg och en tät doft och smak av mörka bär, körsbär, mineral, fat och choklad. Syrlig men med bra struktur och bra längd i eftersmaken.

Franska Guigal är en annan firma som levererar bra viner över hela omfånget – från de billiga vinerna till de dyra prestigevinerna. Gigondas E Guigal 2010 (95590, 185 kronor) är inget undantag. Vinet är gjort på en blandning av mestadels grenache tillsammans med lite mourvèdre och syrah. Doften är djurlik (vilt) med röda bär och örtagård. Smaken är redan utvecklad med kött, torkad frukt, örter, tobak och mineral. Eldig och kryddig förstås med en tuff avslutning. Och som med så många andra 2010or från södra Rhône – läcker att dricka nu men vinner på en 4-7 års lagring.

Missa inte heller nya årgången av Château Montus 2010 (95591, 195 kronor) som är i det närmaste ogenomtränglig i dagsläget men som kommer att öppna upp sig med en 7-10 år på flaska. Smaken är superkoncentrerad med nästan aggressiva syror men här finns också en fantastisk frukt- och bärkompott med inslag av svarta vinbär, tobak, blod, nötkött, mineral och ekfat. Det är imponerande att vinet år efter år håller samma höga standard och görs i samma kompromisslösa stil.

Slutligen några riktigt bra öl. S:t Eriks Mathias Dahlgrens Svenska smaker (11113, 110 kronor för ett fyrpack) är en samling öl som Mathias Dahlgren gjort tillsammans med Jessica Heidrich på S:t Eriks. Det innehåller fyra öl som smaksatts med ”svenska smaker”. En frisk lager som fått ton av enbär och som dessutom har inslag av grape, citrus, blommor, ingefära och örter. Det är friskt och läskande med en liten enbärs-barrig ton i eftersmaken. Porsölen är en ofiltrerad ale som också den smakar av citrus och ingefära men som känns lite mer bitter i tonen och med tydliga inslag av trä. Fjällkvannen är en steam-beer som bryggts med lagerjäst och doftar lite skog och svamp. Smaken är lätt, torr och frisk med torkad frukt, bröd och örter. Till sist havtornsölet som är bryggt på pilsnermalt och har en fruktigare smak med inslag av torkad frukt, bröd och återigen citrus och grape. Alla är förvånansvärt lätta och friska i stilen och riktigt kul är det!

Över till USA och Lagunitas Undercover Shut-Down (11883, 29 kronor) som är något helt annat. Med nästan 10 procents alkohol så är den här alen en riktig smakbomb med inslag av rågbröd, sirap, torkad frukt, choklad, humle och blommor. Namnet anspelar på en 30 dagars nedstängning som bryggeriet tvingades till eftersom de kaliforniska myndigheterna tyckte att deras fester var lite för vilda. Enligt myndigheterna var deras verksamhet ett så kallat “Disorderly House.” ”We did the crime. We did the time. We got the bragging rights.”, skriver de på sin hemsida och det är vi ölälskare tacksamma för!

Sierra Nevada Harvest Southern Hemisphere (710 ml) (11887, 89 kronor) är ett annat härligt amerikanskt öl med nyskördad humle från södra hemisfären (Nya Zeeland) som också det är fullt av smak. Smaken är koncentrerad och halvtorr med inslag av torkad frukt, bröd och säd. Avslutningen är torr med massor av humle och här finns också inslag av honung och apelsin.

Missa inte heller Old Stock Ale 2013 (11066, 44 kronor) – en stark ale från North Coast Brewing Company som är gjort för att lagras. Det har en rostad näsa med inslag av charkuterier och mörk choklad. Smaken är halvtorr och rund med inslag av charkvaror, karamellmalt, rågbröd och humle. Smakrikt, koncentrerat och med en behaglig sötma i eftersmaken. Och Stone Old Guardian Oaked Barley Wine 2013 (650 ml) 2013 (11647, 83 kronor) är ännu ett lagringsvärt öl – den här gången ett så kallat barley wine. Ojämna år gör bryggeriet två versioner av det här ölet – en klassisk och en odd year release. Det här ölet är det senare har ännu mer av det rökta inslaget med toner av rökt torv, rökt korv, choklad och lite tjära, honung och fatvanilj. Kanske inte för alla – men ett måste för den som vill vidga sina ölhorisonter.

Och det är även Caractére Rouge Limited Edition (750 ml) (11004, 99 kronor) från belgiska Rodenbach bryggeriet. Det skapades tydligen som ett experimentprojekt 2011 när man ville göra en ny ”limited edition”-version av Rodenbach. Bakom det står Viki Geunes (köksmästare på restaurangen ‘t Zilte i Antwerpen) tillsammans med Rodenbach’s ”Master-Brewer” Jan Toye. Ölet får macerera med körsbär, hallon och tranbär i sex månader på stora ekfat och får sedan en andra jäsning på flaska. Första kommersiella batchen gjordes 2012 och 2013 släpper man 56000 flaskor av Caractère Rouge.

Smaken då? Ja ölet har en rosa färg och en stor aromatisk doft av körsbär, hallon, citrus och jäst. Smaken är frisk och medelfyllig med massor av röda bär och inslag av citrus, humle och nötter. Här finns rejält med syror och eftersmaken är lång och har eh skön beska. Jag känner också lite sötma i eftersmaken. Wow – vilket öl!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles


Kakan Hermanssons härliga gravidlycka


Emma och Hans Wiklund separerar


Så snabbt gick Petra Marklund vidare från exet


"Jag har alltid värnat om de svaga"


Nike AIK Matchshorts vita


Dåliga syllar – kostnad och priser för att byta syll


Gjuta platta till växthus


Unesco kan ena Gustaf Eriksons arkiv


Orminge Centrum


Samir Wehbe dömd för tortyrmisshandel i Göteborg